Text Size

Ledenvergadering van vrijdag 06 maart 2020: Het Guyanashield en de Guyanalanden door Georges De Roeck

De Guyanalanden en het Guyanaschild. Ik had er nog nooit van gehoord… Het Guyanaschild strekt zich uit over Guyana, Suriname, Frans-Guyana, delen van Colombia, Venezuela tot aan de Orinoco en in het noorden van Brazilië tot aan de Amazone.

We weten dat Brazilië in één adem genoemd wordt met het tropische regenwoud, maar we vergeten dat het regenwoud niet stopt aan de grens van dit land. We zouden beter het regenwoud van de Guyanalanden zeggen. Omdat er veel moeilijk bereikbare zones zijn, ontdekt men hier nog onbekende gewervelde en ongewervelde dieren, planten en vissen.

Het schild bevat een ongekende diversiteit aan ecosystemen die vaak nog volledig intact zijn. Dit gebied is ook rijk aan ertsen met alle gevolgen die het ontginnen ervan met zich kan meebrengen. Ook het ontginnen van tropische hout laat reeds zijn sporen na...

Voor onze hobby is dit ook een paradijs. Vissen, planten en amfibieën zijn er in hun habitat te vinden. Soorten die door een uniek ecosysteem afgeschermd zijn van directe invloeden van de mens.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Het zal dan ook een unieke lezing zijn over een onderwerp waar weinig over geweten is bij het brede publiek.

Tot op de vergadering!

NieuwsbriefOntvang HTML?
catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Aanmelden