Starten met een aquarium
Deel 2 - Inrichting.
Auteurs Johan De Coninck (Aquarianen Gent), Freddy Lievens en Lieven Valcke.

clubblad september 2000

1. Voedingsbodem.

Een voedingsbodem gebruikt men om de plantengroei te stimuleren. Het is echter ook mogelijk om dit zonder voedingsbodem te doen. Meer hierover in hoofdstuk 2 van deel 3.

  • Korrels (Formalite): De kwaliteit van deze voedingsbodem is goed en wordt momenteel het meest verkocht door de handelaars. Korrels hebben een groot nadeel: bij het inpoten van planten komen gegarandeerd korrels mee naar boven wat heel storend is door het contrast met uw grind.
  • Zand (Veldalite): De kwaliteit is ook OK. Komt er zand mee naar boven indien men de planten verwijderd, dan is deze veel gemakkelijker te verwijderen door middel van een hevel. In aankoop is zand goedkoper dan formalite.

2. Bodembedekking.

Grind zijn fijne steentjes dat men best zo donker mogelijk koopt opdat vissen beter kleuren op een donkere ondergrond. Zwart en zeer fijn grind is ook niet praktisch omdat bij afhevelen van bodemvuil veel grind meegezogen wordt. Dit grind bevat ook veel scherpe kantjes zodat vissen (en zeker bodemwoelende soorten) zich gemakkelijk zullen beschadigen.

Bij aankoop van grind staat meestal de vermelding "gewassen grind". Hoogstwaarschijnlijk gebeurt dit met modder want na enkele keren spoelen krijg je zwart water.

De voedingsbodem en het grind moeten aflopen van vanachter naar vanvoren, dit om een oevereffect te bekomen.

Er wordt gezegd dat men beter grof grind gebruikt als bodembedekking in de plaats van zand. Dit omdat grind niet zo snel zou dichtslippen als het zeer fijne zand. Het omgekeerde is echter waar. Door de fijne structuur van het zand, krijgt het vuil niet de kans om door de bodem te dringen. Het blijft er als het ware opliggen, waardoor het veel gemakkelijker is om ze af te hevelen. Bij grind kan het vuil wel door de bodem met alle gevolgen van dien (rotting, dichtslibben). Indien men zand gebruikt neemt men rivierzand dat naast de kwaliteit nog zeer goedkoop is ook.

Als men nu zand of grind gebruikt: neem steeds dezelfde soort maar een verschillende korelgrootte wat het natuurlijk effect vergroot.

3. Stenen.

Om de watersamenstelling niet te beïnvloeden gebruiken we zeker geen witte kalkstenen behalve bij Afrikaanse meercichliden.

Grote stenen worden op piepschuim geplaatst opdat ze niet zouden kantelen. Door de stenen in het piepschuim te drukken bekomt men meer stevigheid Soms worden grote stenen of rotsen samengelijmd met siliconen. Dit vergroot nog de stevigheid maar heeft een groot nadeel: men kan ze er niet uithalen om Uw aquarium te kuisen; dit probleem heeft men ook als men de rotsformatie wil wijzigen als men misschien is uitgekeken op het totaalbeeld.

Stenen mogen nooit het totaalbeeld van een plantenaquarium domineren, behalve indien men bv. malawi-cichliden houdt waarbij een rotsachtige achterwand toch typerend is.

Stenen (leistenen) kunnen gebruikt worden om terrassen op hun plaats te houden, stenen kunnen ook dienen als schuilplaats of als broedplaats.

Nooit mogen stenen uitzonderlijke scherpe kanten hebben omdat ze de vissen zouden kunnen beschadigen.

4. Kienhout.

Kienhout moet men altijd koken vooraleer men het in het aquarium plaatst, liefst met een weinig zout in het water, dit om het hout te ontdoen van schimmels. Doet dit men niet dan zal het water binnen de kortste keren donker kleuren. Gekookt doen ze dat ook, doch in veel mindere mate (bij de filtering halen we die kleur weg, stof in hoofdstuk 1 van deel 3).

Kienhout zuurt het water aan. Bij leidingwater heeft men daar minder last van omdat dit sterk gebufferd is.

Kienhout is ook onontbeerlijk bij meervallen als bron voor ballast/vezels in de darm. Krijgen ze dit niet dan zullen de darmen van deze dieren verstoppen met alle gevolgen vandien.

Men mag geen geval mangrovehout gebruiken. Dit hout bevat veel te veel zout. Men kan dit hout alleen gebruiken in een brakwateraquarium. Anders gebruikt men tropisch wortelhout of kienhout opgedolven bij hoogveenturfontginning. Indien men een stuk hout gebruik van inheemse boomsoorten dan zullen die gegarandeerd rotten.

Ook hout kunnen we gebruiken om terrassen aan te leggen. Kienhout mag men nooit symmetrisch plaatsen met de voorruit. Diagonaal geven ze behalve een veel natuurlijker zicht ook een veel mooier dieptezicht.

5. Te vermijden decoratie.

Metalen zijn totaal uit ten boze. Gegarandeerd zullen Uw planten en vissen binnen de kortste keren het loodje erbij neerleggen.

Bootjes, vuurtorens, duikers, enz... zijn zeker niet van toepassing in een biotoop- of een speciaalaquarium. Zeker niet natuurlijk.

6. Achterwanden.

Kurk: Heel mooi en kan zeer natuurlijk gemaakt worden door krassen op aan te brengen met bv. een vork. Ook door op sommige plaatsen meer dan een laag kurk aan te brengen heeft men mooie resultaten, zo kan men ook randapparatuur wegsteken.

  • Kurk zou na enkele jaren rotten waardoor er gaten in de wand kunnen komen.
  • Piepschuim: In het piepschuim brengen we golven aan met een aansteker. Indien men deze achterwand achter het aquarium plaatst speelt de samenstelling van de verf geen rol. Indien men ze in het aquarium plaatst moet men bordenverf (zwart) gebruiken en voor andere kleuren gebruikt men acrylverf. Deze behandelde wanden moeten wel zeer lang drogen voor ze men in het water kan steken (minimum 1 week).
  • PU-schuim oftewel tweecomponentenschuim: Het maken van deze achterwand vraagt veel voorbereiding, het is zeer vuil werk. Deze wanden moeten daarna nog geschilderd worden. Eens men deze achterwand gemaakt heeft is ze bijna niet meer uit het aquarium te halen.
  • Poster: Is zeer geliefd bij de beginnende aquariaan, doch minder attractief. Let op dat men wel een poster gebruikt die past bij het te installeren aquarium. Het zou niet de eerste keer zijn dat we een zoetwateraquarium zien met daar achter een poster van een zeeaquarium. Omdat een poster achter het aquarium hangt heeft men steeds weerspiegeling op de ruiten in het aquarium, wat zeker niet esthetisch is.
Ibus-2018-VOOR-DRUK.jpgStandaert.jpgPoisson-dor.jpgWebdesign.jpgDebelec.jpg
Hayo.jpgtPassantje.jpgProxy-Delhaize-2018.jpgBakkerij-Van-Huffel.jpgDHondt.jpgAquaValley.jpg