Azolla caroliniana
drijfplant voor vijver & aquarium
door Rik Vanhoenacker, clubblad november '95

 

In de warmere streken van Europa kunnen we de kroosvaren aantreffen in stilstaande wateren. Zelfs in Belgiƫ zijn er beken en plassen waar Azolla het zeer naar zijn zin heeft. Weet wel dat de plantjes er in dat geval door aquarianen ingebracht werden, want oorspronkelijk hoort Azolla thuis in noordelijk, sub-tropisch Amerika.

De kleine, viltachtig aandoende plantjes worden zo'n 1,5 cm groot en bestaan uit rijen schubvormige blaadjes die dakpansgewijs over elkaar heen liggen. Aan de onderzijde hangt daar een bosje fijne worteltjes onder. Deze worteltjes zorgen voor een grote voedselopname en leveren daardoor een niet te onderschatten filterende bijdrage tot onze vijver of het aquarium.

In zacht tot matig hard water doet de plant het ook zeer goed in het aquarium. De temperatuur ligt dan liefst tussen 20 en 24 graden Celsius. Aquaria met levendbarende visjes profiteren bijzonder van de dichte oppervlakbegroeing, omdat het jongbroed zich daar fantastisch goed in kan verstoppen voor predatoren.

Tijdens de zomermaanden kunnen in de tuinvijver enorme bestanden Azolla uitgroeien. Er dient dan ook regelmatig ingegrepen te worden opdat de onderwaterplanten geen lichtgebrek zouden krijgen. Het insekteleven en de amfibieƫn zijn dol op de drijvende wortelmassa omdat zich daartussen een keur van microscopisch klein voedsel ophoudt. In strenge wintermaanden kan het gebeuren dat Azolla vrijwel volledig ten gronde gaat. Meestal blijven er echter wel her en der wel enkele scheutjes levenskrachtig genoeg om volgend voorjaar aan de woekerrace te beginnen. Soms zetten de plantjes zich zelfs vast op de modderbodem van ondiepe plaatsen.

Azolla houdt van veel licht. De blaadjes kleuren dan roodbruin en staan lichtjes schuin naar boven gericht. Minder licht betekent groenere blaadjes en zelfs in halfschaduw doen ze het nog, al stagneert de groei dan zienderogen. Een beginportie Azolla kan je altijd wel van een vijver- of aquariumliefhebber krijgen. In vijvers vormen ze sporen en in het aquarium delen ze zich. In beide gevallen zal men na enkele maanden planten kunnen uitdelen aan collega-aquarianen zodat dit prachtige "onkruid" velen kan verblijden.

Ibus-2018-VOOR-DRUK.jpgDebelec.jpgWebdesign.jpgPoisson-dor.jpgStandaert.jpg
DHondt.jpgProxy-Delhaize-2018.jpgHayo.jpgBakkerij-Van-Huffel.jpgtPassantje.jpgAquaValley.jpg