Egeria densa, Argentijnse waterpest
Erik Lievens, Aquarianen Gent

Neen, ik heb het niet over varkenspest of pest in Argentijnse biefstukken, maar wel over een plantensoort die behoort tot de groep van de Hydrocharitaceae (de waterkaardefamilie). In deze tijd van hoogtechnologie speciaalaquaria met hun respectievelijke bezetting van vissen en planten, de een al meer specialer dan de andere, worden de 'gewone' dingen soms naar de achtergrond verdrongen. Zo is dit ook het geval bij onze Egeria densa, in het Nederlands: de Argentijnse waterpest genaamd.

Het is een plantensoort die naar mijn bescheiden mening niet mag ontbreken in een pas ingericht aquarium, want het is een echte waterplant en tezelfdertijd een snelgroeier. Deze plantensoort vindt haar heimat in het Amerikaanse continent, meer bepaald Argentinië (hoe kon u het raden), Paraguay, Uruguay en Brazilië.

De stengel van deze plant is nogal broos, zodanig, dat men heel goed moet opletten dat deze niet afbreekt bij het neerpoten. De kort bladeren staan kransvormig rond de stengel gedraaid en zijn ongeveer 2 cm lang en 0,5 cm breed. De Egeria densa is een langsliertige plant die in het aquarium 50 cm lang kan worden; in de natuur kunnen ze zelfs een lengte bereiken van 3 m.

Langs deze slierten vertakken zich jonge scheuten die op hun beurt ook zo een lengte kunnen bereiken. Ter hoogte van de plaats waar deze scheuten ontspruiten, kan men deze afknippen en herplanten. Zo zult u na enige tijd een heel bos van deze planten hebben (dit zal zelfs niet zo lang duren) die, als u niet oplet, gans uw aquarium gaat inpalmen. De bladranden zijn heel fijn gezaagd. Als u heel veel geluk hebt kunnen er bij invallend zonlicht, witachtige bloemen verschijnen die boven het wateroppervlak te voorschijn komen. Het is een plantensoort die vooral goed gaat gedijen in een koudwateraquarium, doch mits het toepassen van een aangepaste verlichting kan ze ook in een tropisch zoetwateraquarium gehouden worden. Ze stelt geen hoge eisen aan de watersamenstelling; water uit de kraan is ruim voldoende.

Plaats nooit een bos Argentijnse waterpest aan de zijde waar het water door de filter aangezogen wordt; doet u dit wel dan zal het zweefvuil tussen de bladeren blijven haken en zal er zich ongetwijfeld algvorming voordoen, waardoor de plant zal verstikken.

De Egeria densa heeft veel licht nodig: 50 Watt per 100 liter is geen overbodige luxe, ook is een regelmatige bemesting noodzakelijk, waarbij het koolzuurgehalte ook niet uit het oog mag verloren worden. Pas als aan deze voorwaarden is voldaan, zal deze plant mooi groen tonen en zullen de toppen van de slierten dichte bossen bladeren vormen; is dit niet het geval, dan zullen eerst de onderste delen van de plant wegkwijnen en hebben wij vlug met een kommervorm te maken.

Stelt u zich eens voor: een aquarium met bijvoorbeeld zonnebaarzen, met op de achtergrond en zijkanten een hele bos Argentijnse waterpest. Een mooier schilderij kan u zich niet indenken!!!

Webdesign.jpgPoisson-dor.jpgIbus-2018-VOOR-DRUK.jpgDebelec.jpgStandaert.jpg
AquaValley.jpgDHondt.jpgProxy-Delhaize-2018.jpgBakkerij-Van-Huffel.jpgHayo.jpgtPassantje.jpg