Anubias nana
door Jan Mannekens, clubblad april 2000

  Deze robuuste, traag groeiende plant is zeker een van de meest populaire planten in het aquarium. De ronde blaren en harde stengels weerstaan de meeste plantenetende vissen.


Wat naamgeving betreft zou deze plant sorteren onder Anubias barteri variƫteit nana. Maar zelfs in wetenschappelijke kringen bestaat hier de grootste verwarring over. De plant behoort net als de Cryptocorynes tot de familie der Araceae (Aronskelkfamilie).

In de natuur komt A. nana voor in Kameroen. A. nana kan met bladeren die ongeveer 5 cm lang en 3 cm breed worden als voorgrondbeplanting gebruikt worden. De totale plant wordt zelden meer dan 10 cm groot. De bladeren zijn intens groen gekleurd, en jonge bladeren zijn eerder lichtgroen gekleurd. Deze moerasplant past zich uitstekend aan aan het leven onder water. Op het rizoom vormen zich de dichte wortels die de plant vasthechten in de grond. In het aquaterrarium kan men de plant zien bloeien met minuscule witachtige bloempjes. A. nana stelt geen eisen aan de waterwaarden. De plant doet het goed in zacht of hard, zuur of alkalisch water. Het beste groeit ze bij matige verlichting. Bij te felle belichting kan de plant door haar trage groei te lijden hebben van bealging.
Het enige waar men aandacht moet aan besteden is dat het rizoom (=wortelstok) boven het substraat blijft bij het aanplanten. Exemplaren waarvan het rizoom onder het substraat belandt zullen slecht groeien. A. nana is ook uitermate geschikt om op decoratie als kienhout of rotsen te bekleden. In kale kweekbakken kunnen ze vrij door het water zweven. Men kan de planten vermeerderen door deling van de wortelstok.
Door het gemak waarmee deze plant gehouden kan worden is ze een ideale plant voor beginners, en door haar decoratieve waarde is ze ook bij de meer ervaren aquarianen een geliefde aquariumplant.


Bron: Handboek aquariumplanten - Christel Kasselman

Ibus-2018-VOOR-DRUK.jpgDebelec.jpgWebdesign.jpgStandaert.jpgPoisson-dor.jpg
DHondt.jpgtPassantje.jpgHayo.jpgAquaValley.jpgBakkerij-Van-Huffel.jpgProxy-Delhaize-2018.jpg