Vesicularia dubyana
Door Erik Lievens, Aquarianen Gent.
Iedereen zal dit plantje wel kennen als ik het in het Nederlands vertaal en schrijf dat dit Javamos is. Vesicularia dubyana komt van Vesicularia = vesicularis = met blaasjes bedekt, terwijl dubyana voortkomt van zijn ontdekker, de Zwitserse botanicus: J.E. Duby.
Als dit plantje het goed doet, vind ik het persoonlijk een der decoratiefste plantjes die ons aquarium kunnen sieren. Gebruikt als substraatplant op kienhout en/of steenformaties, zijn ze een streling voor het oog. Sommige vissoorten leggen er zelfs graag hun eieren in af. Deze Vesicularia dubyana heeft natuurlijk een groot nadeel: het is een 'stofvanger'. Door hun fijne bladstructuur vangen ze al het zweefvuil op dat onze filter niet heeft opgezogen. Als dit gebeurd is, zal het niet lang meer duren voordat onze gevreesde algen toeslaan en gaat ons mooi javamosbestand naar de verdoemenis. Er blijft dan slechts een vieze zwarte massa over die enkel goed is om in de vuilnisbak te verdwijnen. Het is dan ook aan te bevelen om deze plantjes weg van de kant, waar het water door de filter wordt aangezogen, te plaatsen. Worden wij toch nog geconfronteerd met algvorming, dan kunnen we in het beginstadium proberen deze te verwijderen door de kluit javamos om te draaien en eens goed uit te spoelen. Eenmaal echter dat de algen zich hebben doorgezet, kan dit hulpmiddel niet meer baten.
Dit javamos vindt zijn natuurlijke oorsprong op de Soedaneilanden en de Filippijnen waar het groeit op droge en vochtige plaatsen, boomstructuren en rotsen. Ook wordt het gevonden aan de oevers van periodiek overstromende rivieren. Javamos kan men onder brengen in de categorie van de gemakkelijk te houden planten. De aard en de hoeveelheid licht bijvoorbeeld heeft geen invloed op hun groei. Wat betreft de watersamenstelling hoeven wij ons ook geen zorgen te maken. Ons leidingwater dat bij de meeste onder ons toch sterk alkalisch te noemen is en terzelfdertijd een hoge hardheid heeft, voldoet uitstekend. Omgekeerd, hebben wij de mogelijkheid om regen- en of putwater op te vangen dat een lage pH heeft en zacht water te noemen is, dan kan dit plantje ook onder deze omstandigheden gedijen. Sommige bronnen beweren dat zelfs in brak water dit plantje het goed doet. Kan men aan regenwater geraken, dan heeft dit het voordeel dat onze andere aquariumplanten zich ook goed gaan voelen. De meeste plantensoorten houden van basisch, zacht water.
Stelt u zich eens een aquarium voor van bijvoorbeeld 70 * 60 * 60 dat ingericht is als een biotoopje voor Zuid-Amerikaanse dwergcichliden en decoratief is aangekleed met kienhout en enkele stenen waarop enkele kluiten javamos zijn vastgepind. Iets mooier bestaat er toch niet? Noem mij eens een programma op de televisie die dit kan evenaren. Toch 'Thuis' niet zeker.
Enkelen onder ons zullen allicht de opmerking maken dat spreken over een Zuidamerikaans biotoopaquarium met als beplanting javamos niet kan, omdat dit plantje niet voorkomt in dit milieu. Deze lezers hebben natuurlijk gelijk. Persoonlijk heb ik het daar niet moeilijk mee dat planten gebruikt worden die eigenlijk niet thuishoren in een biotoopaquarium.
Het probleem bestaat hierin dat niet alle planten in de vakhandel verkrijgbaar zijn en men het doorgaans moet stellen met wat voorradig is. Ik zou zeggen: probeer eens een aquarium in te richten met een behoorlijk bestand bestaande uit javamos. Ik ben er zeker van als dit plantje het goed zal doen en u niet zult weg te slaan zijn van uw aquarium.