Aponogetons
Erik Lievens, Aquarianen Gent
Aponogetonssoorten zijn planten waar men alle kanten mee uit kan. Groeien ze goed dan moet men ze gaan intomen, blijven ze stagneren dan gaan wij de omstandigheden in het aquarium moeten aanpassen. Voor hun groei volgen ze een beetje de seizoenen op. Sommige soorten zijn heel mooi maar hebben over het algemeen heel broze bladeren die vlug afbreken. In dit artikeltje wil ik met u het hebben over wel 3 heel aantrekkelijke planten die voor veel aquariumliefhebbers een streling voor het oog zijn.
1. De Aponogeton crispus.
De Aponogeton crispus vindt men in zijn natuurlijke omgeving terug in het Zuiden van India en Sri Lanka. Het is een prachtige plantensoort die we kunnen gebruiken in een Aziatisch "biotoopaquarium". In de natuur is hij onderhevig aan wisselende omstandigheden qua watersamenstelling en temperatuurschommelingen. Temperaturen die liggen tussen de 20 °C en 26 °C kunnen ze heel goed verdragen. Hun bladeren zijn gegolfd en aan hun zijkanten gekarteld. Men kan verschillende soorten Aponogeton crispus onderscheiden: de soort met de smaldelige gegolfde bladeren, de soort met brede gegolfde bladeren en deze met de smalle bladeren die een heel fijne gekartelde structuur hebben. Deze laatste is het meest geliefd bij de aquariumliefhebber. Door nakweek en intensieve verzorging is men erin geslaagd om een nieuwe soort te creëren, namelijk de Aponogeton crispus "kompakt". Drijfbladeren zijn bij deze soort niet aanwezig. De beide andere soorten kunnen drijfbladeren vormen. Tijdens het voor- en najaar kunnen ze ook tot bloei komen. Ze vormen dan witte of crèmekleurige bloemen.
2. De Aponogeton ulvaceus.
De Aponogeton ulvaceus gaat men wijd verspreid terugvinden in het westen, het noorden en het centrale gedeelte van Madagaskar. Deze plant wordt zowel in stilstaand als stromend water waargenomen. Hun bladeren zijn felgroen en zeer smal aan hun basis. Hun zijkanten zijn "geonduleerd" en hebben 2, 4 en soms 6 laterale hoofdnerven. De kleur van hun bladeren is sterk afhankelijk van de samenstelling van het water. Deze plantensoort houdt van wat hogere temperaturen dan haar voorganger: 25 tot 27 °C. Deze Aponogeton ulvaceus komt ook tot bloei tijdens de maanden mei-juni en september-oktober. Hun bloemen kunnen wit tot violetkleurig zijn. Deze plantensoort kunnen wij gebruiken als een solitaire plant. Zij is gemakkelijk na te kweken op voorwaarde dat men een rustperiode inlast.
3. De Aponogeton rigidifollus.
Deze soort vindt men in Sri Lanka in kleine stromende bosbeekjes die niet dieper zijn dan 20 à 100 cm. Ze hebben een rhizoom dat best te vergelijken is met deze van de ons alombekende Cryptocorynen-soorten. Houdt wel rekening met het feit dat deze rhizoom vrij lang kan worden. Hun bladeren zijn erg smal en tezelfdertijd lichtjes geonduleerd. De kleur van hun bladeren gaat van donker- naar olijfgroen. Hun kleur is sterk afhankelijk van de intensiteit van het licht. Ze houden van licht zachtzuur water. Hun bloeiwijze is heel fragiel. Onderhevig aan te hoge temperaturen kwijnen ze vlugger weg dan haar soortgenoten. Hun vermeerdering gebeurt via hun rhizoom. Deze Aponogeton rigidifollus heeft geen rustperiode nodig. Enkel moet men af en toe wat ijzerbemesting toevoegen. Gezien hun bladeren vrij hoog kunnen worden is een minimumhoogte van 50 cm voor het aquarium vereist.
Aponogeton-soorten behoren tot één der mooiste planten voor uw aquarium en mogen zeker niet ontbreken in uw plantenbestand!