De Echinodorus amazonicus - de Amazonezwaardplant

Erik Lievens, Aquarianen Gent


Echinodorus, waartoe de amazonezwaardplant behoort, bestaat uit 47 soorten en 12 variëeiten. Hiervan zijn er een 25 tot 30-tal nuttig voor de aquaristiek. Allen komen ze voor in het Amerikaanse continent, verspreid vanaf het zuidelijk deel van Noord-Amerika, over Midden-Amerika om dan hun grootste verspreidingsgebied te vinden in Zuid-Amerika.

De Amazonezwaardplant behoort tot de groep van planten waarvan de bladeren rozetten vormen die vanaf de wortelstok (de rhizoom) tot zeer hoog in het aquarium kunnen groeien. De meest bekende Amazonezwaardplant is de Echinodorus amazonicus. Zij wordt ook de smalbladige zwaardplant genoemd. Zoals de naam van deze plant laat vermoeden, zijn de bladeren langwerpig. Aan de wortelstok zijn zij het smalst om dan in het midden breed uit te lopen en te eindigen op een punt, net zoals een zwaard. Langs de bladeren lopen drie hoofdnerven die zich heel duidelijk aftekenen. Het is een uitstekende solitaire plant die, eenmaal goed opgesteld in uw aquarium, de blikvanger zal vormen van uw inrichting.

Alle Echinodorus-soorten houden van een voldoende koolzuurbemesting (dit is voor de meeste waterplanten het geval). Zorg er dus voor dat er niet teveel CO2 kan ontsnappen via de uitstromer van uw filter of een luchtpomp. Ook is ijzertoevoeging een must.

Wij hebben ook nog de vrij groot wordende soort Echinodorus palaefolius, ook wel de breedbladige zwaardplant genoemd. De bladeren van deze plant kunnen tot 25 cm lang worden bij een breedte van, jawel 22 cm. Eén plant kan 30 bladeren bezitten. Onnodig te zeggen dat deze soort enkel past in een zeer ruim aquarium.

Naast deze soort hebben wij ook de Echinodorus tenellus of de dwergamazoneplant die heel wat kleiner blijft dan haar voorgaande soort en dus meer geschikt is voor bescheidenere aquaria, maar die daarom niet minder fraai is. Deze dwergamazonezwaardplant komt meer voor in het noordelijker deel van Amerika, zowel in tropische als subtropische gebieden. Als wij deze plant willen zien groeien dan moeten wij wel de watersamenstelling in het oog houden: de hardheid van ons water mag zeker niet hoger gaan dan 10 °DH, tevens is het onontbeerlijk om regelmatig water te verversen.

Middelgrote amazonezwaardplanten groeien graag bij een felle belichting en durven vlug boven het wateroppervlak uitsteken. Dit kunnen wij vermijden door uiteraard minder te belichten en te zorgen voor een voedselarme bodem.

Andere Echinodorus-soorten zijn de Echinodorus osiris (de rode amazonezwaardplant) en de Echinodorus maior (golfbladige amazonezwaardplant). U ziet, mogelijkheden genoeg.

Houden wij deze zwaardplanten bij een temperatuur die ligt tussen de 24 °C en 28 °C, een hardheid van ons water die lager ligt dan 10 °DH en een pH die ligt tussen de 6,5 en 7,2 samen met voldoende sporenelementen en mineralen, dan zullen wij veel plezier beleven aan deze plantensoort.

Ibus-2018-VOOR-DRUK.jpgDebelec.jpgStandaert.jpgPoisson-dor.jpgWebdesign.jpg
Proxy-Delhaize-2018.jpgAquaValley.jpgtPassantje.jpgBakkerij-Van-Huffel.jpgDHondt.jpgHayo.jpg