Crinum thaianum

Erik Lievens, Aquarianen Gent


Door ons in het Nederlands vertaald als "ajuinplant", genoemd naar zijn ajuinvormige bolwortel. De Crinum thaianum is een heel aantrekkelijke aquariumplant die met haar brede langstelige bladeren het aquarium heel decoratief laat overkomen. Zoals zijn naam laat vermoeden, is het een plant die afkomstig is uit Thailand en behoort tot de familie van de Amaryllidaceae, zijnde de narcisachtigen.

 

De langstelige bladeren staan in rozetvorm en vormen heel lange brede linten die, jawel, meer dan een meter lang kunnen worden en die op den duur op het wateroppervlak gaan drijven. Zij hebben een heel fraaie middengroene kleur die sterk kan contrasteren met het groen van onze andere waterplanten. Hun bladranden zijn heel fijn getand en vertonen een effen glad oppervlak; een beetje vergelijkbaar met onze bekende Vallisneria-soorten waarvan de bladeren eveneens lange slierten vormen, doch maar half zo lang en half zo breed zijn als bij deze Crinum thaianum.


Spijtig dat deze aquariumplant in het aquarium niet tot bloei komt. In de natuur wordt de bloemstengel tot 70 cm groot en kan 7 à 10 heel fraaie welriekende bloemen dragen. Het is een relatief gemakkelijk te houden aquariumplant, in die zin dat ze zich tevredenstelt met een matige belichting. Vermits deze tot de snelgroeiende planten behoort, is deze soort uitstekend te gebruiken bij het opstarten van een nieuw aquarium waarbij de gulden stelregel luidt dat men moet gebruik maken van zuurstofplanten die over het algemeen ook snelgroeiers zijn en planten die mee willen. Deze Crinum thaianum is er zo één. Heel belangrijk voor het houden van deze plant is dat het bolgewas slechts met het onderste gedeelte in de bodem gestoken wordt. Dit is in zijn beginstadium geen sinecure omdat er praktisch nog geen wortelvorming is. Dit bolgewas moet minimum met 80% boven het bodemoppervlak uitsteken zo niet zal deze onvermijdelijk wegrotten en is het gedaan met onze ajuinplant.

Aan de watersamenstelling stelt deze plant geen hoge eisen. Ze gedijt heel goed in zowel hard als zacht water, waardoor ons leidingwater zeer geschikt is om te gebruiken. De temperatuur van ons aquariumwater houden wij op 24 °C, wat maakt dat wij hier ook niet moeten optreden vermits wij onze tropische vissen ook op deze temperatuur houden. Er bestaat ook een variant van deze plant die getorste (gedraaide) bladeren heeft, vergelijkbaar met de krulvallisneria.

Gezien deze aquariumplant grote afmetingen kan aannemen, is ze geschikt om te gebruiken in grote aquaria. Ik denk maar aan aquaria die worden ingericht voor het houden van cichliden (baarsachtigen). Tussen steenformaties kan men meerdere van deze planten neerpoten door ze bijvoorbeeld parallel op ongeveer 30 cm van elkaar te plaatsen, zodanig dat de bladeren in dezelfde richting liggen, uiteraard met de stroming mee. Dit geeft altijd een heel mooi effect.

Als er één plant thuishoort in een cichlidenaquarium, dan is het wel deze.
Veel geluk ermee!

   
Debelec.jpgStandaert.jpgPoisson-dor.jpgWebdesign.jpgIbus-2018-VOOR-DRUK.jpg
Bakkerij-Van-Huffel.jpgAquaValley.jpgHayo.jpgProxy-Delhaize-2018.jpgtPassantje.jpgDHondt.jpg