Ceratopteris thalictroëdes
door Erik Lievens, Aquarianen Gent
Deze plant, oorspronkelijk voorkomend in Sumatra is met haar fijngetande en heel broze bladeren, een heel decoratieve plant voor uw aquarium. Zij kan geplant worden, maar is ook te gebruiken als drijfplant. Zij is uitermate geschikt om bijvoorbeeld samen te houden met Cryptocoryne-soorten en javamos. Het is een plant die, zoals de Microsorium en Bolbitis, geen bloeiwijze heeft. Zij komt voor in de meeste tropische gebieden. Behorende tot de familie van de Pteridaceae, of ook wel Parkeriaceae genoemd, biedt de aquariumhandel ook een variante aan: de Ceratopteris siliquosa waarvan de bladeren veel fijner zijn en een meer ingesneden vorm hebben. Ook is zij in de vakhandel bekend onder de naam Ceratopteris cornuta. Weet wel dat deze laatste vorm niet voorkomt in de natuur. Het gaat hier uitsluitend over een kweekvorm die van een te planten soort is omgevormd tot drijfplant.
|
Als drijfplant is het een heel goede groeier, vooral als zij voldoende licht krijgt. Hiervoor kunnen fluorescerende lampen gebruikt worden. Onder minder gunstige omstandigheden blijven de planten kleiner en zijn hun bladeren minder ingesneden. Sommige bladeren blijven aan het wateroppervlak hangen, andere groeien door tot tegen de dekruiten. Zoals dit bij andere soorten drijfplanten het geval is, moeten wij erop letten dat het wateroppervlak niet volledig wordt ingepalmd door deze drijfbladeren. Onze andere plantjes hebben immers ook voldoende licht nodig om tot ontwikkeling te komen.
Deze plant is heel moeilijk te verankeren in de bodem. Haar stengels zijn zo broos dat deze bij de minste verkeerde manipulatie afbreken. Vertrekkende van hun basis zoeken de stengels met de sterk ingesneden bladeren zich een weg naar het wateroppervlak. Er kan niet genoeg aandacht besteedt worden aan het transport. Planten waarvan de stengel gebroken is, kunnen nog enkel gebruikt worden als drijfplant. Bij het aankopen van deze plant moeten wij uitkijken of zij geen tekortkomingen vertoont. Beschadigde plantendelen zijn gemakkelijk te herkennen doordat de aangetaste delen bruin kleuren. De bruine bladeren dienen onmiddellijk verwijderd te worden, zoniet beginnen zij te rotten en wordt het watermilieu met organisch afval bezwaard. Voor het transporteren van deze plant maken wij het liefst gebruik van vochtig gemaakt krantenpapier. De plantjes worden hierin heel voorzichtig gewikkeld en kunnen op een veilige manier ons aquarium bereiken. Ook kan men deze plantjes in een plastiekzak steken die hermetisch afgesloten wordt.
Het planten van deze Ceratopteris thalictroëdes vergt heel wat aandacht: men houdt de stengel stevig vast met een paar vingers, met de overige vingers maken wij een holte in het zand. De plant wordt in deze holte geplaatst en met de vrijgekomen vingers dekt men deze holte dan toe. Een goed geplant exemplaar kan gemakkelijk 20 cm ruimte om zich nodig hebben en zal een belemmering vormen voor de groei van onze andere plantjes. Eenmaal de plant 'aanslaat' is er geen houden meer aan en kan ze gerangschikt worden onder de groep van de snelgroeiende planten.
Oudere bladeren krijgen een gele kleur en weggesneden moeten worden. Het is bekend dat deze plant in de natuur niet ouder wordt dan één jaar. In aquariumomstandigheden is dit nog minder. Na 6 à 9 maanden heeft zij haar beste tijd gehad. Gelukkig krijgen wij in die periode, als alles goed gaat, nieuwe plantjes die op hun beurt zorgen voor het nageslacht. Deze plant houdt niet van stromend water. Een te sterke waterstroming als gevolg van een te ruim bemeten filter is dus niet aan te raden. Ook het soort vissen is niet zo maar willekeurig te kiezen.
Vissen die graag een groen blaadje lusten zullen zich met plezier tegoed doen aan deze Ceratopteris thalictroêdes. In tegenstelling tot de meeste soorten bekende waterplanten die niet zo bestand zijn tegen hoge temperaturen, kan deze plant wel tegen een stootje. Ze zal eerder wegkwijnen bij te laag ingestelde temperaturen. Het is een plant die heel tolerant is wat de watersamenstelling betreft. Ze gedijt evengoed in water met een zachtzuur karakter als in water met een hoge zuurgraad en een hoge hardheid. Een goede belichting is echter meer dan noodzakelijk.
Ook de aanwezigheid van grote Plecostomussen moet vermeden worden. Wanneer deze zich verplaatsen zullen zij onvermijdelijk de blaadjes van onze Ceratopteris beschadigen.
De Ceratopteris thalictroëdes is een heel goede aquariumplant, enerzijds door haar decoratief uitzicht, anderzijds biedt ze als drijfplant heel wat schuilmogelijkheden aan voor jonge visjes.
Houden maar!