Interview Delamper Johnny

Jean-Pierre Legiest, Aquarianen Gent
Af en toe lukt het ons om een ervaren rat in de aquariumhobby te strikken. Dit keer was ons slachtoffer Johnny Delamper. De laatste tijd zien we Johnny niet zo veel meer maar dat komt omdat hij nog andere hobby's heeft die veel van zijn tijd in beslag nemen. Johnny

Persoonlijk ken ik Johnny niet zo goed maar onze voorzitter had hem al enkele keren gesuggereerd met de woorden Den diene moede ne kier interviewe!“ Van die man zou je toch eens een interview moeten afnemen! (dit laatste voor de niet-Gentenaars onder ons). Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze voorzitter er voor deze reportage graag bij was. Aangezien het toch zo'n mooi weer was, het vroor namelijk dat het kraakte, verkoos uw reporter om de fiets als vervoermiddel te gebruiken. Dat heeft één groot voordeel, je kunt altijd parkeren aan de voordeur van de bestemmeling, maar het is wel frisjes. Zoals afgesproken arriveerde ik om ongeveer 17u30 en onze Romain een halfuurtje later.

Zoals gebruikelijk bij dergelijke reportages werd ik zeer hartelijk ontvangen. Er werd me onmiddellijk een drankje aangeboden en door Fanny (Johnny's echtgenote) zelfgebakken speculoos. Heerlijk!

We zullen maar direct eens naar de bakken kijken, hé, Johnny was kennelijk enthousiast om er aan te beginnen.  Het aquarium in de living is blijkbaar de favoriete bak van Johnny. Het betreft een aquarium van 120*60*50 cm, zeer dicht beplant met o.a. Crinum thaianum, Anubias barteri en Microsorium pteropus. De bevolking bestaat uit een vijftigtal Corydoras panda en een Ancistrus dolichopterus. Voor sommige mensen lijkt dat een dun bevolkt aquarium te zijn, maar ik kan u verzekeren dat als een school van 50 Corydoras voorbijzwemt, daarbij als het ware een tapijt vormend, dat een prachtig schouwspel is.

Het tweede aquarium dat in de eetplaats staat, is een rotsaquarium, eveneens beplant met Anubias barteri, met als bevolking een gezelschap afkomstig uit het Tanganyikameer in Afrika. Het betreft hier voornamelijk Cyprichromis-soorten.

De vraagstelling kon beginnen.

Wanneer begon je interesse voor de aquaristiek, hoe oud was je toen?
Ik was, denk ik , 6 à  7 jaar oud toen ik vol bewondering was voor het aquarium dat bij mijn tante stond. Zo'n aquarium wou ik uiteraard ook hebben maar mijn ouders waren daar niet voor te vinden. Later won ik op de kermis een goudvis en ik hield die in een grote bokaal waar ooit mosterd in had gezeten. Wat later kreeg ik van mijn ouders toch een plastieken bakje waar ik de goudvis in verzorgde.

In 1981 trouwde ik met Fanny en terwijl iedereen het had over de uitzet die we nodig hadden, vonden wij dat er eerst en vooral een aquarium diende aangeschaft te worden. De ganse familie verklaarde ons zowat voor gek. Dat eerste aquarium was er eentje van 100*50*40 cm, later kwam er een tweede exemplaar bij van 150*50*40 cm. Een hele poos later stonden er overal aquaria in huis, zelfs in onze kelder hadden we er staan.

Welke vissen hield je vooraleer je aangesloten was bij een aquariumclub?
Zoals bij de meesten, vermoed ik, begon het bij ons ook met een gezelschapsbak. Ik wou van iedere soort een koppeltje. Ik herinner me nog dat ik scalares hield, neonvisjes en andere zalmpjes, ik hield van mooie gekleurde visjes. Een koppeltje clownbotia's hadden we ook, dat herinner ik mij nog, merkte Fanny op. Verder was ons aquarium ook beplant, maar dat was een groot fiasco, die planten gingen steeds naar de vaantjes. Ik kan u verzekeren dat we graag gezien waren in de aquariumzaken. Trouwens wij gingen toen naar alle aquariumzaken in het Gentse en in die periode (jaren '80) waren er veel zaken (noemt zowat de meest gekende zaken op).

Wanneer kwam je voor het eerst in contact met een aquariumvereniging, welke?
Ik herinner het me nog goed, dat was in 1983, het jaar dat mijn dochtertje werd geboren. De Aquarianen Gent hielden toen een aquariumtentoonstelling in het Schoolmuseum Michel Thiery. Ik vond dat zo mooi dat ik er bijna elke dag naartoe ging. Deze tentoonstelling liep nota bene over 30 dagen.

Het was Dolf Van der Meerschout die mij toen informeerde over het reilen en zeilen bij Aquarianen Gent, hij maakte me er vervolgens ook lid van de club. Onze voorzitter knikte instemmend en haalde samen met Johnny herinneringen op van deze tentoonstelling.

Welke vissen hield je toen je was aangesloten bij Aquarianen Gent?
Het aquariumhouden onderging toen een radicale verandering. Ik stapte af van het koppeltjes gedoe en begon schooltjes vissen te houden. Ook het aantal soorten dat ik bij elkaar hield verminderde drastisch. Door de vele vergaderingen die ik bijwoonde zag ik in dat voorheen totaal verkeerd bezig was.

Een leuke anekdote, toen ik een vergadering bijwoonde van de heer Tomey (een zeer gewaardeerde man in de aquariumhobby die voordrachten gaf met prachtige dia's), was mijn vrouw hoogzwanger. Die nacht werd mijn dochter geboren.

Ik begon in die periode discusvissen te houden (Symphysodon discus). Ik wou dat natuurlijk goed doen en met de vissen kweken. Het koste me toch ongeveer 2 jaar knoeiwerk, vooraleer ik er in slaagde om deze dieren goed te verzorgen en te kweken. Achteraf had ik er wel veel succes mee, ik kweekte meerdere kleurvarianten en verkocht die in diverse winkels. Ik maakte met dat kweken niet echt veel winst, maar ik was toch in staat mijn materiaal en voedsel te betalen van de opbrengst.

Welke vissen wil je in de toekomst nog graag houden?
Door tijdgebrek en andere interesses ben ik vandaag minder intensief met aquaristiek bezig. De aquaria die ik nu verzorg bevatten vissen en planten die ik niet zo intensief moet verzorgen als toendertijd mijn discusvissen. Het geheel beperkt zich nu tot voederen, water verversen en het boeltje uiteraard in het oog houden zodat er niets mis gaat.

Kan je ons een leuke of minder leuke ervaring vertellen die je in de aquaristiek meemaakte?
Ik heb ook nog een zeeaquarium gehouden met alles erop en eraan: levende stenen, lagere dieren en vissen zoals lipvissen, rifwachters en een koraalduivel. Ik herinner mij dat er in mijn bak kokerwormen stonden, de zogenaamde cilinderroos die ervoor gekend was dat hij graag garnalen at. Ik kocht toen poetsgarnalen die toch ca. 10 cm lengte hadden. Ik dacht dat de cilinderroos een garnaal van die grootte nooit zou veroberen. De garnalen zaten nog maar net in het aquarium of er werd er al eentje gevangen door de kokerworm, weg poetsgarnaal!

Later kocht ik in de Imperator (aquariumzaak, toendertijd in de Sint-Salvatorstraat te Gent) twee poetsgarnalen en die werden prompt opgegeten door mijn koraalduivel. Je moet weten dat ik toen 500 BEF per garnaal betaalde, dus in totaal is dat nu € 25, dat was 20 jaar geleden een enorm bedrag.

De koraalduivel in kwestie had ik gekocht als afdankertje van 4 cm lengte en ik heb die toen grootgebracht met garnaaltjes die ik met een touwtje in het water liet zakken. Uiteindelijk groeide hij uit tot een exemplaar van 15 cm.

Verder hield ik ook nog een murene (moeraal) maar daar had ik een beetje schrik van. Het dier stak zich voortdurend weg tussen de stenen en toen ik voederde kwam die vervaarlijk dicht naar mijn hand, ik schrok daar altijd van. Uiteindelijk heb ik die dan doorverkocht aan een andere liefhebber.

Welke raad kan je meegeven aan een beginnend liefhebber?
Uiteraard lid worden van een aquariumvereniging, dat bespaart tegenslagen en kosten. Uit boeken kan je veel leren en nu ook van het Internet maar de beste leerschool is de raad van de ervaren liefhebbers.

Beoefen je buiten de aquaristiek nog andere hobby's?
Ja inderdaad, ik ben enkele jaren geleden begonnen met de modelvliegsport en ondertussen ben ik daar wel bezeten van. Johnny haalt prompt een kleine helikopter met afstandsbediening uit de kast en wil daar een kleine demonstratie mee geven. Spijtig, de batterijen waren leeg. Ik vlieg zowat met alles wat je maar kan denken, zweefvliegtuigen, gemotoriseerde vliegtuigen en helikopters. Deze sport bevat vele disciplines en je bent er niet gauw op uitgekeken.

Tenslotte gaf Johnny nog een demonstratie met een flight simulator op de PC, speciaal om te leren vliegen met miniatuurvliegtuigjes. Dit laatste is een zeer goede oplossing voor de beginnende hobbyist, als het vliegtuig crashed met dit programma heb je geen kosten. Als het echte vliegtuigje crashed, kan dat al eens oplopen. Want zoals met alle hobby's heb je goedkope en dure oplossingen. Zo zijn er amateurs die vliegen met exemplaren die een ca. 12500 kosten. Ik mag het niet dromen om met zo'n exemplaar te crashen.

Het gesprek liep stilletjesaan op zijn einde, mijn tweede porto was verorberd samen met de heerlijke speculoos en het werd eens tijd om op te stappen. Wij hadden weer heel wat bijgeleerd en wat mij betreft, toffe mensen leren kennen. Stilletjes hopen we dat Johnny zich weer wat meer op de aquaristiek gaat toeleggen. Wij zijn er zeker van dat veel leden gebaat zouden zijn met de aquaristieke kennis van Johnny.