L- Aquarium Barcelona
Jean-Pierre Legiest, Aquarianen Gent

Tijdens een vakantie aan de Costa Brava, in Lloret de Mar bijvoorbeeld, kan je kuieren in leuke winkelstraten met de vele souvenirshops, bars en resto's. Je kunt een dosis zonnestralen opslaan aan de drukke stranden en nog veel meer, maar...

Een bustrip van ca. 1 uur scheidt je van het bruisende Barcelona, de hoofdstad van de provincie Catalonië en daar is heel wat meer te zien dan enkel camp nou, de voetbaltempel van FC Barcelona. Naast de Sagrada Familia en andere architectorale meesterwerken van Antoni Gaudi, kan je een bezoek brengen aan het Picassomuseum, het scheepvaartmuseum en zoveel meer. Je kunt er genieten van een mooie en gezellige wandeling op La Rambla, wat m.i. de mooiste promenade van Europa is. Ook de natuurliefhebbers komen in Barcelona aan hun trekken. Naast de vele parken met o.a. Parc Gell genoemd naar Don Eusebiell en eveneens ontworpen door Antoni Gaudi tref je er ook het mooie Aquarium de Barcelona aan.

De mogelijkheid om een publieksaquarium te bezoeken laat geen enkele aquariumliefhebber aan zich voorbijgaan. Het Aquarium de Barcelona situeert zich aan de jachthaven en is gemakkelijk te vinden. Op het einde van La Rambla, die begint aan de Placa Catalunya en eindigt aan de gedenkzuil van C. Colombus, wandel je verder op de brug die naar de jachthaven leidt, vervolgens over de brug links en honderd meter verder heb je uw bestemming bereikt. Het aquarium huist in een fraai gebouw, geen architecturaal meesterwerk maar wij zijn natuurlijk eerder geïnteresseerd in wat er binnen te zien is. Je komt erin mits het betalen van 17 euro (prijs voor volwassenen), kinderen, groepen en 60+ 's betalen minder.

Het aquarium van Barcelona, dat zijn deuren voor de eerste maal opende op 8 september 1995, is het belangrijkste ter wereld wat betreft de fauna en flora uit de Middellandse Zee. Het bevat 35 aquaria, ca. 11000 dieren, waaronder ongeveer 450 soorten. Alle vivaria zijn pareltjes van vakmanschap inzake natuurgetrouwe weergave van zowel marine- , brak- en rivierbiotopen. Je vindt er vooral habitat uit de Middellandse Zee maar ook talrijke vivaria uit andere tropische zeeën.

Nadat je een ticket hebt bemachtigd kom je binnen op het gelijkvloers in een immense hal waar je de weg gewezen wordt door charmante hostesses. Links, naast de hal, heb je onmiddellijk toegang tot de museumwinkel, uiteraard kan dit nog even wachten.  Op het gelijkvloers bevindt zich ook het technisch gedeelte van het aquarium. Daar bevinden zich het laboratorium, de ruimte waar voedsel wordt geprepareerd en de quarantaineruimte. Als modale bezoeker kan je deze locaties niet bezoeken maar ze zijn wel gedeeltelijk te zien vanachter glas.
Op verdieping -1 kom je terecht in een ruimte met 13 aquaria voornamelijk bestaande uit leefgemeenschappen uit de Middellandse zee. We treffen er de diverse dieren aan: vissen, lagere dieren enz. Het eerste exemplaar geeft ons een beeld van een rotsbiotoop aan de kusten, opgebouwd met rotsen en schaduwpartijen. Prachtige murenes (Muraena helena) zijn hier de grote blikvanger. Andere bewoners die deze habitat bevolken zijn o.a. zeeanemonen (Actinia equina), koralen, mosselen enz. In de volgende zaal treffen we diverse biotopen uit andere tropische zeeën aan, waaronder: een enorm aquarium met rifhaaien, een stukje Great Barrier Reef, een biotoop uit de Caribische Zee, Rode Zee, enz.
Vervolgens komen we in het Oceanarium, de hoofdattractie van het Aquarium de Barcelona en enig in Europa. Het is een onderwatertunnel van 80 meter lang, gebouwd in een tank van 6 miljoen liter water. Een lopende band leidt de bezoekers aan een matig tempo door de lange tunnel onder water, een zeer goede oplossing omdat op die manier iedereen stil blijft staan zodat niemand elkaar voor de voeten loopt. Iedereen krijgt ruim de gelegenheid om te fotograferen of te filmen (misschien een ideetje voor Aquariana 2012?). Een massa vissen zwemt vlak naast en over je hoofd, murenes, roggen, twee soorten haaien, reusachtige maanvissen en vele andere. De Maanvissen (Mola mola), de Tijgerhaaien (Carcharias taurus) en Zandbankhaaien (Carcharhinus plumbeus) zijn hier de grote blikvangers.
 
Op deze verdieping treffen we ook de Explora aan, een zeer mooi uitgedachte ruimte met een vijftigtal educatieve en interactieve opstellingen, vooral bedoeld om kinderen op spelenderwijze kennis bij te laten maken met de rijkdom van zeeën en oceanen.

De cafetaria/selfservice bevindt zich eveneens op de eerste verdieping, je hebt er keuze aan een overvloed aan ijsjes, taarten en frisdranken, echter geen alcoholische dranken.

Tenslotte beëindigen we ons bezoek in de museumwinkel waar je de gebruikelijke gadgets en souvenirs kan kopen. Het Aquarium de Barcelona is op allerlei gebied zeer kindvriendelijk en dat merk je ook in de winkel, het gamma aan pluche vissen is enorm. Met aquarium- en natuurliefhebbers werd minder rekening gehouden want het aanbod aan boeken en multimediamateriaal is eerder aan de povere kant. Enkel een DVD met een film over het aquarium is zijn geld waard, ook die is gemaakt voor het jonge publiek maar toch krijgen we er zaken op te zien die we tijdens het bezoek niet te zien krijgen, ondermeer opnames van filterinstallatie en laboratoria.

Eenmaal het gebouw verlaten dienen de dorstigen gelaafd te worden, je kunt er genieten van een lekkere San Miguel op een nabijgelegen zonnig terrasje. Ook de honger dient gestild te worden, op La Rambla en in de vele kleine straten en steegjes rondom vind je ongetwijfeld een leuk restaurantje waar heerlijke tapa's, paella's en andere lekkernijen te verkrijgen zijn.

Barcelona is een bruisende stad met voor elk wat wils: eten, drinken, wandelen, een stevige brok cultuur, kortom je kunt er volop van het leven genieten. Als je er heengaat, vergeet dan vooral het aquarium niet te bezoeken!