Dat is de vraag die elke rechtgeaarde Belg hoort als hij om zijn wekelijks pakje frieten gaat en meestal zegt diezelfde Belg ook volmondig ja, want hij weet wat lekker is! Zo gaat het ook met zeewateraquarianen. Op zich is de aquariumhobby al een prachtige hobby, maar dat extra snuifje zout oefent een ongelofelijke aantrekkingskracht uit op eenieder die ermee in aanraking komt. Er overkomt je een drang om alles te gaan doorgronden, om groter te gaan, om bij te leren, om steeds moeilijkere dieren te gaan houden. Soms ook om je ervaringen te gaan rondvertellen en advies te gaan zoeken bij anderen!

Historiek.
Zo komt het dat mensen met dezelfde passie elkaar leren kennen, via vrienden, in de aquariumwinkel of via de talloze forums op het internet. Twee jaar geleden ontstond er bij een aantal zeewateraquarianen het initiatief om op regelmatige basis samen te komen en dit onder de naam "De Visgraat". Maandelijks kwamen we elke 2de vrijdagavond samen in de Kammerstraat bij de Vrijdagsmarkt, telkens om een onderwerp in verband met zeewateraquaristiek te bespreken. De opkomst was soms onverwacht groot, soms teleurstellend klein, maar we besloten toch door te zetten. Zonder formele structuur en zonder middelen probeerden we er toch telkens het beste van te maken. Het mag gezegd zijn: bijna iedere avond was er één die we ons zullen herinneren, al was het maar om de gezellige sfeer alleen al! Enkele hoogtepunten uit ons programma waren zonder meer de filmvoorstelling van Danny van Belle, de uiteenzetting over waterwaarden door Walter Dorrine en de avond rond automatisatie door ssa.

Een mooie toekomst tegemoet.
Om de club naar een hoger niveau te brengen was het nodig om te evolueren naar een formele vereniging, maar niemand in onze rangen had zelfs maar de minste ervaring hiermee. Hierdoor dreigden we stil te vallen, iets wat we absoluut wilden vermijden!

Er leefde toen al enige tijd het idee om samen te werken met Aquarianen Gent, temeer omdat de locatie in de Kammerstraat sommige avonden gewoon te klein was en niet echt geschikt was om met water te beginnen spelen. Na enkele bezoekjes in het najaar van 2008, waaronder de memorabele avond waarbij de voorzitter en de ondervoorzitter vol passie en lof spraken over elkaars lievelingsvissen, waren we het zeker: aansluiten bij Aquarianen Gent was de beste manier om onze hobby ten volle verder te beoefenen!

Enkele gesprekken met het bestuur later werden we hartelijk verwelkomd om binnen Aquarianen Gent verder te gaan als de zeewaterafdeling. Het programma van Aquarianen Gent wordt vanaf april 2009 uitgebreid met een extra dag in de maand, bestemd voor alles wat te maken heeft met zeewateraquaristiek. De naam "De Visgraat" houdt op met bestaan, we worden voor de volle 100% Aquarianen Gent, met een voorliefde voor wat zout in ons water.

Graag nodigen we elke aquariaan uit op elke 2de vrijdag van de maand om 20u in de lokalen in de kikvorsstraat om samen met ons de geheimen van de zeewateraquaristiek te doorgronden. Hieronder krijg je alvast een voorproefje van wat we nog in petto hebben, het is zeker de moeite waard!

Vrijdag 08/05/2009Workshop "bakken plakken" Zaterdag 09/05/2009Uitstap naar maritiem aquarium "Nausicaa" in Boulogne-sur-Mer. Vrijdag 12/06/2009Hoe kan je SPS koralen in je bak laten groeien en bloeien? Vrijdag 04/09/2009Introductie zeewateraquaristiekVrijdag 11/09/2009De chemie in een zeewaterbakVrijdag 09/10/2009De werking van de techniek rond een zeewaterbakVrijdag 13/11/2009 Levend steen, het hart van de zeewaterbakVrijdag 11/12/2009Vissen in je bak, welke zijn nuttig, welke wil je zeker niet?
Alvast bedankt voor het warme onthaal!

Alan, Bart, Jan & Joeri