Hoe begin ik aan een nieuwe vijver?
auteur onbekend, clubblad april 2000

 

Ga eerst zoveel mogelijk kijken naar aangelegde vijvers (bvb tentoonstellingen, open-tuindagen, vijvercentra enz.) om ideeĂȘn op te doen. Praat ook zoveel mogelijk met vijverbezitters. Probeer vervolgens te beslissen welke stijl je voorkeur geniet en welke vissen je wilt houden. Dit laatste is vooral niet eenvoudig! Wie grote Koi's wil verzorgen zal rekening moeten houden met uitgebreide filterinstallaties. Koi's en planten gaan niet samen, ze verwoesten het gehele plantenbestand op de kortste tijd. Wie daarentegen tevreden is met het gadeslaan van enkele kikkers zal kiezen voor een natuurlijke vijver.

Overweeg de voor- en nadelen van elk vijvertype. Beslis op voorhand hoeveel geld je er aan wilt uitgeven, bij de start en later voor het onderhoud. Informeer U over de verschillende prijzen van het benodigd materiaal.

Neem een vel papier en teken het bewuste stuk van uw tuin op schaal, de onverplaatsbare elementen, zoals bomen, hagen en gebouwen incluis. Teken vervolgens op een ander papier allerlei vijvervormen en knip ze uit. Verschuif deze op het plan en tracht de best mogelijke plaats te situeren. Meet alles na en bereken de inhoud van de waterpartij. Probeer je een idee te vormen van de beplanting in en om de vijver, hun plaats en het wateroppervlak dat U wilt vrijhouden. Houd rekening met de voorziene diepte voor een goede groei van de waterplanten en bedenk dat sommige soorten alles zullen overwoekeren. Bereken wat elk vijvermodel zal kosten aan materiaal, beplanting, filtering en eventuele werkuren.

Bent U tevreden met de planning? Ga dan in de tuin de vorm uitzetten met bijvoorbeeld een tuinslang of een koord. Bekijk nu uw droomvijver van alle kanten, van dichtbij en van een stapje verder achteruit. Vergeet zeker niet de zaak van binnenshuis te bekijken. Vergeet het spiegelende effect niet van uw toekomstige waterplas. Haal er familie of vrienden bij en vraag wat zij denken van uw voorontwerp.

Houd rekening met de onverwachte problemen die er kunnen rijzen. Ligt het terrein horizontaal? Neen? Dan zal er nog veel grond moeten verplaatst worden. Wie kan er helpen? Zou je geen graafmachine kunnen inschakelen?

Vergeet in het specifieke geval van een Koivijver zeker niet de filterinstallatie en de benodigde plaats hiervoor. Het voorzien van bodem drainage zal U veel kopzorgen besparen.
Denk bij voorbaat aan de randafwerking want deze is zeer belangrijk en bepaalt ook de wijze van de uitgraving. Bij een afboording van stapstenen en klinkers moet men immers rekening houden met de uitgraving van fundering. Rotsen dienen voor een gedeelte in het water te liggen. Een van de grootste vereisten is het waterpas maken van deze rand. Anders zal een deel van de randafwerking te diep, het andere te hoog in het water liggen.
Zorg dat bij zware regenval er geen verrijkte grond in de vijver kan spoelen, het zou de waterkwaliteit zwaar aantasten.
Bedenk dat een grote vijver meer onderhoud vraagt dan een kleine waterplas. Langs de andere zijde zal een groter volume van water minder onderhevig zijn aan grote temperatuurschommelingen.