Vijverweetjes

De Jonghe André, Aquarianen Gent

 

Prijsbewuste koi- vijverfanaat

 

Wat is de minimale grootte en diepte van een koivijver?

Kleine kois kunnen in een aquarium gehouden worden (tot 10 à  15 cm). Als quarantaine is dit ideaal. Opgepast als we na verloop van tijd deze kois in de vijver willen introduceren: het vijverwater kan veel kouder zijn dan het aquariumwater. Volwassen kois zouden toch zeker over een watervolume van minimum 10.000 liter moeten kunnen beschikken, een minimumdiepte van 120 cm is een vereiste.

Hoe oud worden koi?

Hier spreken diverse koispecialisten elkaar tegen: de ene zegt 50 jaar, andere beweren 120 jaar en er is zelfs sprake van vissen, die 200 jaar oud geworden zijn. Eén zaak is zeker: als wij onze koi in optimale omstandigheden kunnen houden en als zij gespaard worden van ziekte, dan kunnen zij ons zeker overleven.

Hoe groot kunnen koi worden?

Dit hangt af van de soort, de kwaliteit en de voeding van de koi. Een wilde karper kan, naargelang de soort, na verloop van vele jaren uitgroeien tot een reus van 120 cm en soms langer en een gewicht van 40 kilo bereiken (volgens geraadpleegde literatuur). Dit zijn uitzonderingen! Ik ken verschillende hengelaars, die al dieren van meer dan 14 kilo gevangen hebben. Bij de kleurkarper of Nishikigoi kweekt men selectief: de topklasse vissen kunnen 90 à  100 cm bereiken met een gewicht van wel 25 kg.

 

Moet ik in de winter blijven verder filteren?

Zeker en vast: hoewel de vissen minder actief zijn en dikwijls (mijn dieren krijgen eten tot zo lang als het verorberd wordt) minder of helemaal niet meer eten, scheiden zij toch afvalstoffen uit, die het water belasten. Ik ga van het standpunt uit, dat ik hun vastenperiode zo kort mogelijk dien te houden, ik pas dat principe al meer dan 25 jaar toe en met succes.

Indien je de filter zou stopzetten, dan vernietig je de al nog aanwezige bacteriên en krijg je in ieder geval problemen in het voorjaar. Bij een plantenvijver of een vijver met zeer beperkte bezetting (geen koi) mag je de filter uitzetten, het filtermateriaal dient dan zeer grondig gereinigd te worden.

Wat kost een koi?

Ook in deze hobby bestaat er veel snobisme. Je hebt mensen met een welgevulde beurs, die een koivijver willen met alles erop en eraan. Zelf zijn zij weinig of helemaal niet onderlegd. Zij laten alles in handen van de aannemer-koihandelaar, het onderhoud moet ook door hem gebeuren. Zij willen enkel hun vissen zien zwemmen.

Hun vissen moeten van topkwaliteit zijn. Zij betalen gemakkelijk € 2500 en meer per stuk. Als je tevreden bent met jonge koi (10 cm) dan betaal je veelal een stuk minder € 25 per stuk voor Japanse koi). De handelaar waar je je dieren koopt moet betrouwbaar zijn. Ik heb 4 jaar geleden jonge Israëlische kleurkarpers (10 cm) gekocht aan € 10 het stuk bij een betrouwbare handelaar (toch quarantaine), ondertussen zijn die uitgegroeid tot dieren van zeker 35 cm.Het moet niet altijd duur zijn!

Welk voedsel en hoeveel eet een koi?

Ik geef mijn kois en mijn andere vissen regelmatig bruin brood en regenwormen. Mijn dieren zijn verzot op dit voedsel en blaken van gezondheid. Daarnaast krijgen zij ook steurkorrels (ik heb ook steurs) en kwaliteitskoikorrels. Er zijn diverse merken, die zeer goed zijn, maar die zeer duur zijn bv. Hikari (vergelijk de samenstelling van diverse merken van koivoeders).

Een weetje: tegenwoordig zijn reuzenkois in, maar hoeveel eten deze diertjes? Bij een minimum voedselopname van 1 kg per dag zou een koi van 45 kg een hoeveelheid korrels verorberen van ongeveer 280 kg. Afhankelijk van de kwaliteit van de voeding kan dit een klein fortuin kosten.