Text Size

Brachydanio rerio - zebradanio

Brachydanio rerio
door Erik Lievens - clubblad april 1999

De Brachydanio rerio luisterend naar de Nederlandse naam: de zebradanio, behoort tot de Cyprinidae (de karperachtigen) bij de onderfamilie der rasbora's. Terwijl ik de eerste zin van dit artikeltje aan het schrijven ben, beeld ik mij in dat velen onder u zich bij het lezen van deze titel zullen afvragen: Met wat komt hij nu nog voor de dag, een vis uit de oude doos, een vis die slechts thuishoort in een "gezelschapsaquarium".

De Brachydanio rerio mag dan een "beginnervis" heten, persoonlijk kan ik nog steeds genieten van zijn prachtig blauw streepjespatroon en zijn vinnig karakter. Velen houden het nog bij zijn oude benaming, namelijk gewoon: Danio rerio; nu hebben ichtyologen dit aangepast en gewijzigd in Brachydanio rerio. Het is een scholenvisje dat zijn natuurlijke herkomst vindt in het oostelijke deel van Voor-Indië meer bepaald in Bengalen, waar hij leeft in snelstromende ondiepe beekjes. Legrijpe vrouwtjes zijn merkbaar ronder en groter dan de mannelijke exemplaren, terwijl de kleuren bij het vrouwtje iets bleker zijn. Bij het mannetje is de ondergrond tussen de blauwe lengtestrepen goudgeel afgeboord met heel fijne rode lijntjes,bij het vrouwtje daarentegen is dit zilverwit. Ook de aarsvin is gestreept. Aangezien het hier gaat om een levendige en temperamentvolle scholenvis, heeft hij veel zwemruimte nodig en wordt hij het liefst gehouden in een niet te klein aquarium: een minimum lengte van 80 cm is geen overbodige luxe. Opvallend in hun gedragspatroon is hun huwelijkstrouw: zij binden zich aan 1 uitverkoren vrouwtje. Het gebeurt zelden of nooit dat een mannetje met een ander vrouwtje uit de klas dan zijn uitverkorene gaat beginnen baltsen. Het aquarium hoeft niet noodzakelijk diep te zijn. Als bodem kunnen wij eventueel grote en kleine rolkeien gebruiken om als het ware een "beekeffect" te krijgen. De Brachydanio rerio is een scholenvis die eerder in de bovenste waterlaag gaat rondzwemmen. Het gebruik van drijfplanten is niet aan te bevelen als wij deze vissoort houden; dit beperkt teveel hun nodige zwemruimte. Wel zorgen voor een forse randbeplanting, dit laat toe dat de visjes zich kunnen verschuilen tussen het groen bij een aanval van eventuele predatoren; terzelftertijd wordt de technische apparatuur achter deze plantengroepen verborgen.

Gezien het speelse visjes zijn die evengraag met als tegen de stroming in- of meezwemmen, waarbij het niet zelden voorkomt dat ze een "luchtsalto" maken, is het van groot belang dat wij ons aquarium goed afdekken met dekruiten.

Houden wij deze soort, dan is het niet aangewezen om hierbij rustige en schuwe vissen te plaatsen, want dan worden deze gestresseerd door het alsmaar op en neerzwemmen van deze acrobaten. Deze vissoort kan gehouden worden op gewoon leidingwater. Ideale waterwaarden zijn: een pH van 6,5 tot 7, een totale hardheid van 5 tot 12 graden Celsius, bij een temperatuur tussen 18 en 24 graden Celsius. Hogere temperaturen matten de mannetjes teveel af. Het beste resultaat voor een kweek bekomt men door een koppel te houden in een aquarium met een lage waterstand (12 tot 15 cm), liefst met vers water en opgesteld op een zonnige plaats. In het aquarium kunnen we eventueel dichte bossen fijnbladige planten plaatsen die dan kunnen dienen als afzetsubstraat. Het is bekend dat de jongen van de Brachydanio rerio gevoelig zijn aan peperstip. Het is een alleseter: van levend voer tot diepvries en vlokkenvoer. Wat niet mag vergeten worden is hem af en toe bij te voederen met groenvoer.

Zoals u weet is het geven van afwisselend voer van heel groot belang voor het welzijn van onze vissen. Er zijn ondertussen, zoals dit spijtig genoeg ook bij andere vissoorten het geval is, speciale kweekvormen gecreëerd zoals sluiervormen, kleurvarianten enz.
De Brachydanio rerio laat zich gemakkelijk kruisen met de Brachydanio "frankey" die meer een gestippeld patroon heeft. Eigenlijk stelt zich de vraag of deze laatste soort wel als een zelfstandige soort kan bestempeld worden.

Beste leden,de Brachydanio rerio is het aanbod van de maand . Deze vrijbuiters zullen zeker uw aquarium sieren en leven in de brouwerij brengen!

Aanmelden