Text Size

Parosphromenus deissneri

Parosphromenus deissneri

Pierre, Aquarianen Gent

Het visje dat ik hier zou willen bespreken is inderdaad weinig bekend bij de liefhebbers. Het wordt zelden aangeboden in de handel omdat het in de aquaria van de handelaars zeer slecht opvalt. Het is klein, heeft weinig kleur (toch in de handel waar het meestal kale bakken zijn), is schuw, zeker in bijzijn van andere vissen, en dus het wordt niet gekocht. Bovendien is het geen lang leven beschoren als het niet in een speciaal aquarium is onder gebracht. Als er iets is waar een handelaar (terecht zelfs) een hekel aan heeft dan is het wel zoiets. Daarom ook deze kleine bespreking om het visje recht te doen.

Parosphromenus deissneri, familie Osphronemidae vindt men in Zuidoost Azië, Maleisië Met zijn bescheiden lengte van hooguit 4 cm (het vrouwtje is een tikkeltje groter) valt het zeker niet zo direct op. Maar eens het mannetje zijn schitterende kleurenpracht laat zien, dan is het feest. Om dit te bereiken moeten we als liefhebber toch wel het een en ander in acht nemen. Een 'beginnervisje'(wat eigenlijk niet bestaat volgens mij), is het zeker en vast niet. Tot deze vaststelling zal wel iedereen komen als je de behoeften van dit visje wat nader gaat bekijken.

Het aquarium dient zeker niet groot te zijn, een 40*30*30 cm of zelfs 20 cm volstaat ruimschoots. Voorzie de achter en zijruiten van achter- en zijwanden (de visjes zullen zich een stuk veiliger voelen) best in een bruine kleur. Een fijnzandige bodem (zeker geen wit zand gebruiken) van een paar centimeters dikte is aangeraden. Wat plantjes zoals javavaren, crypto's en drijfplanten mogen ook niet ontbreken. Als verlichting kan je een klein spaarlampje gebruiken. Verder wat kienhout en een paar kalkvrije stenen waar je een paar holletjes mee maakt, vervolledigen de inrichting.

De waterkwaliteit is een ander paar mouwen. Beschik je niet over goed regenwater (desnoods osmose aangevuld met wat mineralen) dan mag je het zeker al vergeten. In de natuur komen deze visjes voor in Aziatisch 'zwartwater' dat extreem helder en zuiver is. De gezamenlijke hardheid (DH) ligt zo tussen 0 & 3 graden en de KH tussen 0 & 1. Zo simpel is het dus niet. De pH variëend tussen 4,5 en 5,5. Je moet dus je waterwaarden in de hand hebben; een zuurval is niet ver weg met deze waarden. Wat je zeker niet mag wegzuigen bij het waterverversen is de molm die zich vormt op de bodem. Een filtertje op lucht dat weinig of geen stroming opwekt is prima. Let ook op de geleidbaarheid. In de natuur is die zo een 20 à 100 µS (een goed osmose apparaat levert ongeveer een 20 µS).

Kan je aan al deze voorwaarden voldoen, dan kan je de stap wagen om deze prachtige, vrij zeldzame vis te houden. Wel zal je regelmatig een gedeelte (10% wekelijks) van je water moeten verversen, waarbij je er op let dat het praktisch dezelfde waterwaarden heeft als het aquariumwater. De visjes verdragen geen bruuske veranderingen.

De kweek is zeker ook niet eenvoudig te noemen. Geef je vissen zeker afwisselend voedsel. Heb je al eens naar hun bekje gekeken? Enkel klein levend voedsel is geschikt: Artemia, kleine watervlooien, Cyclops en dergelijke meer. Soms willen ze ook wel eens fijngemalen droogvoer aannemen. Op de markt zijn er tegenwoordig wel heel fijne droogvoeders te vinden (ook in het clubwinkeltje). Maar levend of diepvriesvoedsel moet zeker primeren willen we ze in kweekconditie krijgen.

De eieren worden met tussenpozen en à  rato van 7 tot 10 eieren per keer afgelegd in het dak van een holletje (zie hierboven) waar het mannetje een schuimnestje heeft gemaakt, tot ze er een honderdtal hebben. Na het afleggen onmiddellijk het vrouwtje verwijderen want het mannetje zal het vrouwtje verdrijven. Best is ook, nadat de larfjes vrij zwemmen (drie dagen na het uitkomen) het mannetje te verwijderen. De larfjes dienen de eerste week meermaals per dag gevoederd te worden met infuus. Na een weekje kun je pas ontloken Artemia-naupliën geven. Een continue 'hatch 'N feeder' kan hier een welkome hulp zijn.

Zoals ik al zei zijn deze visjes in de handel bijna niet te vinden. Ik ken maar één zaak waar ze soms worden aangeboden maar dat is wel een 200 km van Gent. Nu hebben wij de luxe over een viskot te beschikken en ja hoor, daar zijn er een aantal beschikbaar (tot zolang de voorraad strekt en mij niet doodschieten als ze er niet meer zijn).

Ik zou willen zeggen als afsluiter: bezint eer je eraan begint, wij zijn toch LIEFhebbers en geen liefHEBBERS

Aanmelden