Text Size

Rasbora elegans

De Rasbora elegans

Erik Lievens, Aquarianen Gent.

De Rasbora elegans dankt zijn naam aan zijn edele kleuren. Hij kan zowel goud- als zilverkleurig zijn. Als niet klein blijvende soort hoort hij thuis in een ruim aquarium. Het is een vissoort die heel gemakkelijk kan samen gehouden worden met andere vissoorten van het Aziatische continent.

Hij komt voor in Maleisië«, Borneo, Sumatra en Singapore, alle deel uitmakend van de Indonesische archipel. Het is een vissoort die zowel in stilstaand water als in stromende rivieren goed kan gedijen. Ook moet er rekening gehouden worden met het feit dat het een uitgesproken scholenvis is die in de natuur met honderden samentroepen. Hij houdt zich hoofdzakelijk op in de middelste en bovenste waterlagen. Het zijn zwemkampioenen die altijd druk in de weer zijn. Rustige vissen worden door dit gedrag beïnvloed in hun gedragspatronen en kunnen gestresseerd geraken door het voortdurend over en weer schieten van deze Rasbora elegans.

Toch zijn het al bij al vredelievende vissen die de medebewoners met rust laten. Als wij de belichting van ons aquarium sober houden, zal deze Rasbora zich meer op zijn gemak voelen en zijn mooiste kleuren laten zien. Voor onze bodembedekking kunnen wij gebruik maken van een zanderige bodem, bijvoorbeeld Loirezand. Gezien zij een grote vrije zwemruimte vragen, plaatsen wij de planten het best achteraan in het aquarium en/of langs de flanken. Voor het bepalen van de afmetingen van het aquarium moeten wij van de lengtemaat de belangrijkste parameter maken (minimum 1m50).

In rusttoestandhoudt deze Rasbora zich op tussen het decor dat kan bestaan uit kienhout of plantenpartijen. Onze standaardtemperaturen die wij aanhouden voor de meeste tropische vissen, gelden ook voor deze vissoort. Een temperatuur die ligt tussen de 22 en 26°C is een ideaal uitgangspunt om deze Rasbora te houden. De vissen hebben wel een groot aanpassingsvermogen maar kunnen te lage temperaturen niet goed verdragen. Ons oppervlaktewater moet er niet uitzien als een tsunami.

Een goede uitgebalanceerde filter met niet te veel overcapaciteit is meer dan voldoende. Een te grote of te kleine filter kan in beide gevallen een nefaste uitwerking hebben op onze waterhuishouding. Tot vervelends toe moeten we schrijven dat een regelmatige waterverversing meer dan noodzakelijk is. Zeker bij deze Rasbora elegans mag dit niet verwaarloosd worden. Wekelijks een waterwissel van 10 à 15 % van het watervolume is geen overbodige luxe. Deze vissoort houdt van zacht en zuur water. Daarom is het aangewezen om onze pH te houden op 6 à  6,5, bij een hardheid van 10° GH. Het gebruik van regenwater is dus aangewezen. In optimale omstandigheden gehouden kunnen deze prachtige vissen 5 jaar oud worden. Met hun grootte van 13 cm behoren zij tot één van de grootste onder de Rasborasoorten. Om het onderscheid tussen een mannetje en een vrouwtje te maken, moeten gewacht worden tot zij volwassen zijn. Het vrouwtje is ruim groter dan het mannetje maar is niet zo fel gekleurd.

Onder de invloed van het licht kunnen de iriserende kleuren van de schubben veranderen. Deze kunnen overgaan van zilverkleurig naar paars en violet. Op hun flanken komen drie zwarte plekken voor gelegen ter hoogte van hun zijlijnorgaan. Bij het mannetje zijn deze veel duidelijker afgetekend. De Rasbora elegans is een omnivoor wat betekent dat het een alleseter is. Muggenlarven, watervlooien, Mysis en zelfs droogvoer staan op hun menu. Er mag ook niet vergeten worden om hen wat groenvoer aan te bieden, kwestie om hun spijsvertering vlot te laten verlopen. In de natuur vangen zij het liefst kleine insecten die zij met hun bovenstandige bek handig van het wateroppervlak weten te plukken.

Een Rasbora elegans mag nooit ontbreken in een Aziatisch biotoopaquarium. Bent u de gelukkige bezitter van een groot aquarium, koop dan een schooltje van deze vissen, u zal er veel plezier aan beleven.

Aanmelden