Text Size

Gyrinocheilus aymonieri belicht langs een minder prettige kant

Gyrinocheilus aymonieri belicht langs een minder prettige kant

Raeymackers Louis, Aquarianen Gent
Originele datum van publicatie: mei 1973.


Het is alweer enkele jaren geleden dat de aquaristen werden verblijd met de import van de inmiddels bij iedereen bekende algeneter Aymonieri. Het verluidde dat deze visjes zich uitsluitend met algen voedden, zij het dan dat ze de blauwe alg versmaden, jammer genoeg.

Het bleek althans dat UITSLUITEND alg met een korreltje zout moest genomen worden. Als ze niet genoeg alg kunnen grazen, willen ze ook wel wat anders nemen. Fijngewreven gekookte wijting bijvoorbeeld of vleesmoes en ook tubifex. Dit laatste als regel tot u en hun verdriet, want op die wormentroep is hun darmkanaal niet berekend. De lange gestrekte bouw wijst al direct in de richting van plantendieet met lang en dun darmkanaal, waarin tubifexwormpjes gemakkelijk een verstopping veroorzaken, waardoor de algeneters naar de vissenhemel vertrekken. Ik heb voor de aardigheid alleen eens enige weken achtereen geprobeerd de visjes in leven te houden op gekookte wijting, in een bakje praktisch gesproken zonder alg. De dieren bleven in goede conditie, maar... het is dan vaak lastig ze weer aan het algeneten te krijgen. Het leek wel of ze hun aanleg daartoe kwijtgeraakt waren.

Deze Aymonieri's zijn overigens eigenaardige gasten. Eén van hun eigenaardigheden is u wel natuurlijk bekend: ze zijn moeilijk te vangen. Hun zwembewegingen zijn volkomen onberekenbaar, maar ze zijn wel altijd razend snel als u probeert ze te vangen. Het is vrijwel ondoenlijk om deze visjes in grote bakken met vangklok of net te verschalken. Als u hierin geen ervaring hebt, kunt u het wel eens proberen maar blijf kalm, want anders gaat uw bak eraan. De Aymonieri is meesterlijk in het toch weer op het nippertje te ontsnappen, juist als u denkt "en nou heb ik hem eindelijk". Toch is er een foefje om ze te pakken te krijgen. De Aymonieri gaat namelijk als regel aan de voorruit van uw aquarium hangende slapen. Als u dan opstaat terwijl het nog pikdonker is en u in de kamer een klein lichtje aan doet, dan blijft de vis nog even doorslapen. Daarna heel langzaam een netje van flinke afmeting en een vrij grote maaswijdte vanaf de achterkant van uw aquarium naar voren brengen. In de steel van het net van tevoren een knik maken zodat u straks het net zelfs plat tegen de voorruit kunt drukken. Bent u de vis tot op een paar cm van achteren genaderd, dan ineens plots het net tegen de voorruit en bliksemsnel ophalen, waarbij het net tegen de voorruit als het ware blijft kleven. Ik heb dit trucje al herhaaldelijk met succes uitgevoerd. Maar lukt het u vandaag niet, dan morgen misschien. Is de algeneter éénmaal wakker, vergeet het dan maar tot de volgende dag.

Hebt u ooit iets onaangenaams over de Aymonieri gehoord? Zo niet, dan zult u dit nu vernemen. Ik heb ze er namelijk op herhaling bij betrapt dat ze andere vissen aanvallen. Niet om te vechten, maar omdat... ze de slijmhuid blijkbaar lekker vinden. Of ze de flanken van Leeri's of Platy's, enfin van verschillende vissen voor bealgd materiaal aanzien, ik zou het u niet kunnen zeggen, maar het feit valt niet te ontkennen dat het kan gebeuren. Het kan best zijn dat ze zich maandenlang als onvervalste algeneters gedragen, maar als ze eenmaal de smaak van de slijmhuid te pakken hebben gekregen, wordt het oppassen met deze visjes. In één van mijn aquaria gingen op raadselachtige wijze achter elkaar enige Rasbora einthovenii dood. Vervolgens een aantal kegelvlekbarbeeltjes.

Door de dichte beplanting merkte ik dit telkens pas na enige dagen op. Het vreemde was dat de gestorven vissen geen enkel ziekteverschijnsel vertoonden, maar wel steeds de huid afgegraasd. Gelukkig zag ik op een gegeven moment de oorzaak: een algeneter zoog zich vast op de flank van een vis, graasde wat, de aangevallen vis probeerde zijn belager kwijt te raken, wat aanvankelijk wel lukte, maar beschadiging was wel duidelijk zichtbaar. Nadat meerdere huidbeschadigingen zijn ontstaan, wordt de aangevallen vis minder vitaal en dan is het gauw bekeken. Of er mogelijk aan het dieet van de algeneter in onze aquaria toch wat ontbreekt? Het is maar een losse gedachte. Maar ik heb dit onplezierig verschijnsel nu al in meerdere aquaria zien gebeuren. Zoals gezegd, als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, is er maar één remedie: de Aymonieri er uithalen, zie hierboven. Misschien gebeurt het bij u nooit, maar... een gewaarschuwd man telt voor twee, nietwaar?


Nota:
Gelukkig zijn er tegenwoordig bij de importen verschillende soorten algeneters te vinden, die tot hiertoe deze verschijnselen niet getoond hebben.
Enkele namen zijn:
Otocinclus flexilis
Otocinclus vestitus
Xenocara bufonia (*1)
Xenocara dolichoptera (*2)
Hypostomus-soorten
Loricaria-soorten
Farlowella-soorten

Tegen bestrijding van de alg in onze bakken kunnen de levendbarende soorten ook een grote rol spelen. De meeste zijn goede algeneters.

Nvdr:
(*1): het genus Xenocara bestaat de dag van vandaag niet meer, deze vis is ook niet meer terug te vinden. Vermoedelijk bedoeld de auteur hiermee een Ancistrus-soort
(*2): Ancistrus dolichopterus

Aanmelden