Text Size

Trichopsis pumila

Trichopsis pumila

Pierre Haeck., Aquarianen Gent

Deze keer weer een Aziatisch minivisje aan de orde. Trichopsis pumila is bij weinig liefhebbers bekend om de eenvoudige reden dat ze in de handel heel zelden aangeboden worden. In kale bakken, zoals in de handel gebruikelijk is, zwemmen deze prachtige visjes rond als muisgrijze, onooglijk kleine kleurloze visjes. Enkel een donkerder zijstreep valt op. Ze komen voor in Thailand, Sumatra en Vietnam in kleine beekjes en riviertjes die sterk begroeid zijn.

Brengen we deze visjes onder in een voor hen geschikt aquarium, dat niet noodzakelijk groot hoeft te zijn, een 40 l bakje of een nanobakje voldoet uitstekend. Wel moeten we het bakje aanpassen aan hun behoeften: zacht zuur water en daar bedoel ik dan mee een pH van 6 à  6.5, GH rond de 4 tot 6 en een KH van 1 à  2. Voeg daarbij wat kienhout en een vrij dichte beplanting en zeker niet te vergeten drijfplanten aan toe, dan zullen het echte pareltjes worden. Zeker door de iriserende groene stipjes, het rood in hun vinnetjes met wat blauw en soms een waasje geel.

Het is een klein visje, maximaal zo'n 3,5 cm en een scholenvisje maar niet zoals we gewoon zijn van scholenvisjes. Ze zwemmen echt niet in echte scholen maar in groepjes van een stuk of 6. Maar in zo een bakje kan je er gerust een 50-tal inbrengen, zeker als je aquarium dicht beplant is. Tussen al die planten zal je ze dan zien paraderen en hun meest schitterende kleuren ten toon spreiden. Bij het baltsen, maken de mannetjes knorrende geluiden, de vrouwtjes ook, maar in mindere mate; een prachtig schouwspel.

In april jongstleden was er een nano-tentoonstelling van Aquariumvereniging Amazoona in Sint-Niklaas. Ik ben eigenlijk geen nano-man maar William (de voorzitter) had mij gevraagd om ook een bakje te plaatsen op deze tentoonstelling. Een echte nano bezit ik niet maar wel zo een speciaal bakje van 1,20 m en maar 20 cm waterhoogte, dus dat maar genomen. Het volgestouwd met kienhout en een hoop javavaren, tot barstens toe. Dit aquarium werd opgesteld op dinsdag, wel met water uit mijn Azië bak (oud water dus, met bovengenoemde waterwaarden en een 20-tal liter vers regenwater). De Trichopsis zijn er op donderdag ingezet tezamen met wat Botia's waar ik de naam tot hiertoe niet heb kunnen achterhalen (ook onze Romain moest even passen) ook in de verschillende databases kon ik niets terug vinden.

William nam het voederen (daarover straks meer) voor zijn rekening zodat ik niet telkens de baan Gent - Sint-˜Niklaas diende af te leggen. Op zondag nog eens een bezoekje gebracht en ik zag maar 2,3 pumila's rondzwemmen en vreesde voor het ergste. Dinsdag was de afbraak van de tentoonstelling. Groot was mijn verwondering toen ik mijn bakje zag. Geen pumila te zien maar het aquarium zat barstensvol met, op het eerste gezicht, piepkleine watervlooien.

Toen ik even mijn bril opzette ontwaarde ik een massa pumila-jongen. Ze zijn heel klein dat kan ik jullie verzekeren. Hierop had ik natuurlijk niet gerekend. William was direct een gretige afnemer... ik heb er zoveel mogelijk proberen uit te zuigen en ze aan Amazoona gelaten. Spijtig genoeg hadden ze geen infuuskweekje staan en zijn ze verloren gegaan. In alle boeken en berichten staat steevast vermeld: Kweek: moeilijk. Eigenlijk is dat niet waar. Je kunt ze vrij eenvoudig kweken en grootbrengen maar dan moet je wel de moeite doen om ze een paar keer per dag te voederen met infuus. Doe je dat niet en gebruik je stofvoer dan mislukt je kweek gegarandeerd.
 
Nu wat de voeding betreft van de volwassen of halfwas visjes. Alles is goed zolang het maar in hun minibekje kan. Met een voorliefde voor levend voer. Kleine watervlooien, Artemia, Cyclops. Ze nemen ook droogvoer maar dan wel heel fijn. Vergeet ook niet dat het labyrinten zijn en dus opletten dat de temperatuur boven het water gelijk is aan de watertemperatuur.
 
Zoals ik ook al vernoemde kom je dit visje zelden tegen in de handel. Ik zal trachten om ze begin december in ons viskot te hebben. Zet dit visje echter niet in een gezelschapsaquarium:¦ ze zullen er zich niet thuis voelen en in het niets verdwijnen. Misschien staat er hier of daar nog wel een leeg bakje?

 

Aanmelden