Text Size

Rhinogobius duospilus

Rhinogobius duospilus

Dujeu Steven, Aquarianen Gent

Een tweetal jaar geleden las ik in Het Aquarium (het Nederlandse tijdschrift) een artikel over Rhinogobius duospilus. Een grondel die uit de bergen van China komt. Het leek mij wel een leuk visje en ik dus op zoek. Maar zoals in het artikel stond, zijn ze moeilijk te vinden. Ondertussen verscheen er na een jaar ook in Aquariumwereld een artikel.

Uiteindelijk op een mooie zaterdag toen ik na mijn werk van de kringwinkel van Deinze naar Gent reed, passeerde ik de Maxi zoo in St.-Martens-Latem. Ik had nog wat tijd over en ging vlug even binnen. Groot was mijn geluk toen ik negen Rhinogobius duospilus zag zitten. Na twee jaar zoeken, kon ik ze eindelijk kopen!

Het visje leeft in bergrivieren in water met temperaturen tussen 16 en 26 °C met een pH tussen de 6,8 en 8. Je kunt Rhinogobius duospilus dus op kamertemperatuur houden. Ik hou ze op 20 °C omdat er ook nog dwergrasboras bij zitten. Ze houden ook van sterk stromend water. Het zijn bodemvisjes die 5 cm groot worden en niet goed kunnen zwemmen. Hun borstvinnen staan haaks op hun lijfje en worden als pootjes gebruikt. Hun kleur varieert van beige bruin tot zwart naargelang de achtergrond waar ze opzitten. Je ziet ze zo verkleuren als ze van achtergrond veranderen. Enkele visjes hebben een witte band die van de wangen verder loopt over het begin van de borstvinnen. De toppen van hun rugvin is ook wit. Ze zijn ook forser van bouw, ik vermoed dat dit de mannetjes zijn. De vrouwtjes zijn fijner en de toppen van hun rugvinnen zijn rood.

Ze zitten bij mij in een aquarium van 60*60 cm ingericht met een zandbodem, rolkeien en planten. Eigenlijk houden ze van platte stenen waar de mannetjes een nest onder graven, maar omdat ik nog geen platte stenen gevonden heb, zijn het dus bij mij rolkeien. De eerste keer dat ik naar de Ardennen ga, breng ik zeker platte stenen mee. De visjes zitten dikwijls op het zand, een plant of een steen te wachten tot er eten voorbij komt. Als ze iets zien wippen ze vooruit om hun prooi aan te vallen.

Ze hebben ongelooflijk sterke kaken waarmee ze zelf kleine kevertjes kunnen doorbijten. Ik zag er eens één zwemmen die een garnaal in twee had gebeten. Ze eten van alles maar het liefst levend voer. Ik geef ze witte en rode muggenlarven, levende watervlooien, artemia. Het moet wel bijna voorbij hun neus passeren.

De mannetjes bakenen een territorium af tijdens de paartijd waar ze hun nest bouwen. Ze zijn de redelijk agressief tegenover elkaar. Tot nu was dit nog geen enkel probleem. Toen de temperatuur van het water in het aquarium begon te stijgen, door de warmere dagen, zag ik één van mijn mannetjes, die altijd de beste plaats aan het raam had niet meer. Een tijdje later zag ik dat er tussen de stenen gegraven was. Bij het voeren kwam mijn man tevoorschijn. Ik had ondertussen wat javamos weggehaald om wat beter te kunnen observeren. Zo zag ik hem voor een mooi vrouwtje zijn muil opensperren en zijn keel opblazen. Zijn keel zag mooi rood. De paartijd is dus blijkbaar aangebroken. Ik hoop dat er jongen zullen van komen.

De kweek is volgens vissen database redelijk eenvoudig. Zo'n 10 tot 50 eieren worden in een hol afgezet en bevrucht. De eieren worden door het mannetje intensief bewaakt en verzorgd. Na twee weken komen de jongen uit en zwemmen twee dagen later vrij. Ze kunnen worden groot gebracht met artemianaupliën.

Aanmelden